STRESS I FAMILIEN

Hjælp – der er stress i familien, og jeg er stresssygemeldt! Hvad siger jeg til mine børn?

Denne artikel handler om, hvad vi siger til vores børn, og hvordan vi hjælper vores børn når der opåstår stress i familien.

Jeg har nemlig fået æren og fornøjelsen af at interviewe Christina Abildgaard, som er en af Danmarks dygtigste familievejledere, og Marte Meo supervisors.

Christinas budskaber om hvordan vi kommunikere med vores børn, hvis der opstår stress i familien er helt i tråd med det budskab jeg ønsker at viderbringe.

Så jeg er stolt over at kunne dele det her med jer, der oplever stress i familien.

Du kan læse meget mere om Christinas arbejde her

Samt følge med på hendes FB side her… 

stressede børn når der er stress i familien

Jeg skrev til Christina, fordi jeg følte, at der manglede viden på det specifikke område, der omhandler, hvad vi forældre gør, når der er stress i familien.

Nærmere betegnet, hvordan vi hjælper vores børn med at rumme de tanker og følelser, der helt naturligt melder sig i dem, når far eller mor bliver sygemeldt med stress.

  • For JA dine børn ved godt, der er noget galt…
  • De kan godt se, at far eller mor ikke er på toppen…
  • De kan godt høre hvis du ikke taler, som du plejer, opfører dig, som du plejer.

Det er en helt naturlig forprogrammeret indstilling i os alle sammen, det der med, at vi kan fornemme, hvis der er ændringer i andre mennesker, og børn er ingen undtagelse.

Rent faktisk er børn, suværene til at opdage de små signaler i os mennesker. De er eksperter på området.

Derfor kan du med fordel…

Fjerne ansvaret fra barnet, når der er stress i familien

Så det allerførste, du som forældre skal søge at gøre, er at tage ansvaret væk fra barnet.

Barnet må simpelthen ikke sidde tilbage med en følelse af, at de har ansvaret for, at du bliver rask igen, eller at du ikke får stress igen.

Vi kan som voksne mennesker nemt komme til at tænke, at det da er helt naturligt, at det IKKE er barnet skyld, at du hverken er blevet stresset eller bliver det igen.

MEN….

…i barnets verden er det ikke givet på forhånd, at skylden kan ligge andre steder.

Barnet kan og vil i mange tilfælde komme til at føle ansvar for, at far eller mor bliver raske og måske endda ikke bliver syge igen.

DERFOR er det vigtigt, at du taler med dit barn om, hvor ansvaret for din stress ligger.

Brug derfor en af de understående sætninger som udgangspunkt for, hvordan du eventuelt kan tale med dit barn om, hvorfor der er stress i familien og hvorfor du er sygemeldt lige nu.

”Mor/Far er sygemeldt lige nu, fordi jeg har fået for meget arbejde, så nu skal jeg lige slappe lidt af, inden jeg skal tilbage på arbejde igen.

Det er der nogle dygtige mennesker (læger, psykologer, stresscoaches), der hjælper mig med, så jeg bliver frisk og klar igen”.

”Mor/Far er sygemeldt lige nu, fordi der har været for mange opgaver i mit liv det sidste stykke tid, og nu skal jeg lige lære at sortere nogle af opgaverne fra.

Det er der nogle dygtige mennesker (læger, psykologer, stresscoaches,) der hjælper mig med, så jeg bliver frisk og klar igen”.

”Mor/Far er sygemeldt lige nu, fordi jeg har haft for meget at tænke på i mit liv det sidste stykke tid, og nu skal jeg lære at fokusere på det, der er vigtigt i mit liv.

Det er der nogle dygtige mennesker (læger, psykologer, stresscoaches), der hjælper mig med, så jeg bliver frisk og klar igen”.

Bemærk, at de ovenstående eksempler er forslag til, hvordan du kan starte en samtale med dit barn.

Stress i familien

Det gode ved de her eksempler er, at de kort forklarer, hvor det her ”stress” stammer fra og har sit udspring når stress rammer familien.

Det er også vigtigt, at du fortæller dit barn, at der er nogle dygtige mennesker, der hjælper dig med at blive frisk og klar igen, så du igen kan være til stede.

Det vil hjælpe dig med at løfte ansvaret fra barnets skuldre og derhen, hvor det hører hjemme, samt forklare barnet, at der er nogle voksne mennesker, der hjælper far eller mor.

Tal til alderen

Når der kommer stress i familien, og far eller mor bliver sygemeldt med stress, så er en af de vigtige ting at huske, når du skal tale med dine børn om, hvad der sker, at tale til alderen.

”Hvad er så lige det, Kenneth”?

Det er forståelsen af, at du skal tale til dit barns alder.

Så hvis dit barn er to år, nytter det ikke noget at diske op med lange teoretiske forklaringer om, hvad stress er, hvordan man bliver syg af at arbejde for meget, eller hvorfor du, nogle dage, er mere træt end andre.

”Far er mere træt i den her periode, og jeg har brug for at sove en del. Det hjælper mig med at blive rask og frisk igen”.

”Mor græder en del i øjeblikket, og det er helt ok, det hjælper mig til at blive rask”.

Det kunne være nogle af de sætninger, du kan bruge til det lidt yngre barn.

Til gengæld kan du godt tale mere i dybden på deres spørgsmål, hvis barnet er ti år.

”Far er så træt i øjeblikket på grund af stressen.

Så det hjælper at sove og hvile meget for at få energien igen. Det får jeg hjælp til af min (læge, psykolog, stresscoach,) som fortæller mig, hvad jeg skal gøre for at blive frisk igen”.

”Mor er rigtig meget ked af det og græder meget.

Det er en helt naturlig del af det at blive frisk igen efter at have haft stress. Det får jeg hjælp til af min (læge, psykolog, stresscoach), som fortæller mig, hvad jeg skal gøre for at blive frisk igen”.

Så tal til alderen betyder, at du skal forholde dig til, hvor gammelt dit barn er, og på hvilket niveau du har brug for at lægge informationerne.

Igen er det vigtigt, at du fortæller dit barn, at der er nogle, der hjælper dig, at du får den hjælp, du skal have, hvad enten det er igennem din læge, en psykolog eller en stresscoach.

Det er med til at understøtte den procces med, at dit barn ikke skal have ansvaret for, at du er sygemeldt, at du bliver rask, eller at du ikke bliver sygemeldt igen.

Det ansvar ligger andre steder.

Så her er er du eksperten, du kender dit barn bedre end nogen anden, og har du tilmed en partner, som kan hjælpe dig med at kommunikere det til barnet, så er der super gode chancer for, at I får løftet ansvaret væk fra barnet.

Vær ærlig

Når far eller mor bliver sygemeldt med stress, så skaber det stress i familien.

Så har vi tendens til at bortforklare, undvige eller fortie sandheden om, at vi (forældrene) er syge eller har det skidt.

Vi kan ofte komme til at sige til barnet…

”Nej nej, far fejler ikke noget”.

”Mor er ikke syg, lille skat, jeg skal bare lige…”.

Det gør vi selvfølgelig i bedste mening for at skåne vores børn for den byrde at bekymre sig om os, når vi er syge eller dårlige.

Præcis af samme årsag, som jeg har nævnt ovenfor, nemlig at det ER vigtigt at få løftet ansvaret væk fra barnet.

MEN…

…du er nødt til at være ærlig over for dit barn, også når du fjerner ansvaret fra dets skuldre.

Så når dit barn spørger dig, om du er okay, så vær ærlig.

”Far, er du okay”?

”Nej Oliver, det er jeg ikke, jeg har det rigtig skidt, men jeg bliver frisk igen. Det er der nogle dygtige mennesker, der hjælper mig med”.

”Mor, er du syg”?

”JA, mor har det i hvert fald ikke særlig godt, og jeg er sygemeldt i øjeblikket, mens jeg får hjælp til at blive frisk igen. Det er der heldigvis nogle gode og dygtige mennesker, der hjælper mig med”.

Bemærk, at de to ovenstående eksempler på det at være ærlig over for dit barn ikke går i dybden med, hvorfor du er dårlig eller sygemeldt.

Der kommer ikke nogle lange udredninger om, hvad der ligger til grund for din sygemelding.

Det behøver dit barn ikke at forholde sig til.

”Jamen, mit barn bliver ved med at spørge, hvorfor jeg er syg, om jeg bliver rask, hvorfor jeg ikke kan lege med ham, hvorfor jeg sover hele tiden”.

Det er helt naturlige spørgsmål, for et barn, der har en sund portion nysgerrighed, OG som ikke helt føler, at det har forstået budskabet i din kommunikation.

Barnet vil forsøge på mange måder at validere, hvorvidt det, du siger, er sandt, og om det kan regne med dig som deres primære voksne.

Så hvis du er velsignet med et barn, der fortsætter med at spørge ind til dig, spørge ind til, hvad der sker, SÅ prøv at anvende andre metoder at levere budskabet på…

Brug billedsprog…

Brug andre ord, men vær opmærksom på konteksten og indholdet…

Brug visualiseringer eller illustrationer….

Forsøg at nå dit barn på alle mulige måder for at få leveret budskabet, så barnet igen kan finde ro i, at der er styr på det og ikke har brug for at stille spørgsmål.

Så her en quick opsamling af budskaberne i denne artikel om stress i familien

  1. Fjern ansvaret fra barnet, der hører det slet ikke hjemme.
  2. Tal til alderen. Du kender dit barn bedst, så tal til der, hvor barnet er.
  3. Vær ærlig og især omkring, hvad barnet har brug for at vide.

Husk dem, print dem ud, skriv dem ned, send dem til en, der kan bruge dem eller del dem.

Stresscoach Kenneth Thulesen

Mange varme hilsner

Kenneth Thulesen

Certificeret stresscoach

Stresscoaching og Viagra
Stressbelastninger. Stresscoach Kenneth Thulesen lære dig hvad stressbelastninger er og hvor de opstår.
De stress symptomer mænd har kan komme på alle mulige måder. Stresscoach Kenneth Thulesen underviser i stress symptomer mænd
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.