MYTE: KVINDER ER MERE STRESSET END MÆND

Spørgsmålet er om kvinder er mere stresset end mænd???

Velkommen til myteknuseren, en ny artikelserie der er lavet for at gøre dig klogere.

Vi får mulighed for at kigge nogle af de mest gængse stress myter efter i sømmene og vi får mulighed for at åbne dem op og få dem enten bekræftet eller afkræftet

I dag tager vi fat i den første myte omkring kvinder og mænds divergerende statistikker over hvem der er lider mest af stress.

Velkommen til og god læselyst.

Kvinder er mere stresset end mænd…

Påstår myten… OG er du MAND…. så vil det helt sikkert være i din interesse at læse videre…

Det er et faktum, at kvinders stress bliver registreret oftere end mænds, og spørgsmålet er derfor, om tallene, vi ser omkring mænd og stress, er retvisende. *

Der er begyndt at vise sig en tendens i samfundet om, at vi mænd simpelthen ikke bliver erkendt med stress, fordi vi ikke går til lægen.

Vi ser først mænd med stress, når de er kollapset med symptomer på hjertebanken eller andre hjerte-kar-problemer, hvorefter de bliver tjekket fra A-Z på hospitalet, som ikke kan finde tegn på nogen form for fysisk sygdom.

Vi mænd er simpelthen eksperter i at bagatellisere vores stress symptomer fra kroppen, og hvis vi endelig er havnet ved en læge, som spørger ind til os, er vi lige så dygtige til at undvige, benægte, forvrænge og negligere vores fysiske og psykiske problemer.

Heldigvis ser vi også en tendens i samfundet, der går på, at mænd i forhold lever længere end mænd, der ikke er i forhold. Hvorfor dog det?

Det er ikke, fordi de får mere kærlighed eller sex, selvom det i høj grad er med til at påvirke os mennesker i en positiv retning.

Nej det er fordi vores partner får sparket os til læge.

Og statistisk set snakker vi altså om syv års forskel i levetid for mænd i forhold, kontra mænd, der lever som single… Hmmmm

Er kvinder mere stresset end mænd

Så ja, statistisk set er kvinder mere stresset end mænd.

Meeeen reelt set er svaret nok NEJ, idet de tal, som udsagnet ”Kvinder er mere stresset end mænd” baserer sig på, ikke er retvisende.

Så kære mænder…

Det er sku okay at lave et service-eftersyn på jer selv i ny og næ.

Det er nemlig ikke nogen hemmelighed, at vi mænd lever tre til fem år kortere end vores kvindelige artsfæller.

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi mænd er ramt af flere alvorlige sygdomme, hvilket skyldes, at vi generelt opdager vores sygdomme sent, og nogle gange for sent. **

Så er der altså også et faktum, jeg har lyst til at tage med her, et faktum, som i høj grad var med til at præge min indsigt i stress i retning af, at det skulle jeg ALDRIG have mere. ALDRIG.

Pssst… Vil du gerne vide hvorfor?

Stress har… når den bliver langvarig, en effekt på vores potens… YEP, du læste rigtigt, vores potens. Det hedder stress impotens

Undskyld mig, men jeg fandt det fandme ikke særlig mandigt (dengang), at der ikke var liv i de i forvejen få cm, jeg har.

Det gjorde mig flov og ked af det, angst og sur på det tidspunkt og jeg må indrømme at jeg reagerede meget med vrede, irritation… ja Malene ville måske kalde det vulkan udbrud… For vi vidste aldrig hvornår det ville ske…

Det var desværre også en del af stress billedet.

Nu ved jeg hvorfor.

Fordi…

Hormonerne i vores krop er i ubalance

Hormoner, der er lavet af kolesterol, kaldes for steroide hormoner, bl.a. testosteron, østrogen, kortisol mm.

Når vores system er belastet igennem længere tid.

Så opstår der en intern kamp i kroppen om det kolesterol, vi har, af den årsag, at kroppen både skal bruge kolesterol til at producere den cortisol, som kroppen bliver ved med at forlange mere og mere af, jo længere tid vi er stresset.

Men den skal også bruge kolesterol til at producere vores kønshormoner testosteron og østrogen.

De kønshormoner er bl.a. med til at:

  • Holde kroppen stærk og vital. Dette er især vigtigt for mænd.

  • Vedligeholde hjerneceller og hjælpe med genopbygning af hjernen.

Når den indre kamp om kolesterolet starter, grundet den lange stressbelastning, så laver kroppen en vurdering af, hvad der her og nu er vigtigst at producere.

Der er den nedslående nyhed, at der vinder kortisolen.

 Kroppen vurderer simpelthen, på baggrund af den konstante eller ofte aktiverede stressrespons, at den skal bruge kortisol frem for testosteron eller østrogen.

Det medfører desværre en sænkning i produktionen af bl.a. testosteron, som igen påvirker vores potens…

Ikke mindst fordi det ikke kun er potensen det rammer.

Det er lige så meget vores evne til at genopbygge muskler og celler, hvilket har en effekt på vores evne til at forblive fysisk stærke…

Det gode er, at det kan ændres.

Det er også en af forklaringerne på, hvorfor vi, når stressen bliver langvarig, er i risikozonen for at få hjerte-kar-sygdomme.

Kroppen producere jo mere kolesterol qua ovenstående mekanisme, og det kan risikere at sætte sig i vores blodårer.

Lad os lige rette øjnene mod myten om, at kvinder er mere stresset end mænd, for at erkende, at den myte ikke har basis i andet end, at flere kvinder bliver erkendt med stress, og som jeg startede ud med at forklare lidt om, så er det bl.a. fordi vi mænd ikke kommer til lægen.

Så her på falderebet vil min bøn være til jer mænd.

Gå til lægen, vær ikke bange.

Stress er ikke farligt, det skal blot håndteres korrekt.

Derfor er myten om at kvinder er mere stresset end mænd… BUSTET